14 Nisan 2015 Salı

Sansüre büyük tepki: İstanbul Film Festivali'nde yarışmalar iptal

34. İstanbul Film Festivali’nde, önceki gün Kuzey/Bakur belgeselinin sansür edilmesiyle başlayan kriz devam ediyor. İKSV yönetimi, dün basın toplantısı düzenleyerek 19 Nisan’da sona erecek festivalin tüm yarışmalarını ve kapanış törenini iptal ettiğini açıkladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada İKSV’yi suçladı.

34. İstanbul Film Festivali’nde önceki gün yaşanan sansür krizinin ardından, yarışmalı ve yarışma dışı bölümlerden 23 filmin çekilmesinin ardından dün festival yönetimi ve jüri üyeleri Martı İstanbul Hotel’de basın toplantısı düzenledi. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün festivalin düzenleyicisi İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’na (İKSV) yapılan yönetmelik uyarısı sonrası Kuzey/ Bakur filminin gösteriminin iptaliyle başlayan krizde jüri iyelerinin ve festival yönetiminin tepkisi de sert oldu. Festivalde filmi olan yerli ve yabancı sinemacıların da hazır bulunduğu toplantıda, festival direktörü Azize Tan, festivalden filmini çeken sinemacıları desteklediklerini söyledi. Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışması’nda yer alan film gösterimlerinin devam edeceği ancak Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı.

Toplantıya Festival Direktörü Azize Tan, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Zeki Demirkubuz, Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı Rolf De Heer ve jüri üyesi, Melisa Sözen, En İyi İlk Film Yarışma jüri üyesi M. Fazıl Coşkun, Ulusal Yarışma jüri üyesi Şebnem İşigüzel, Ulusal Belgesel Yarışma jüri üyeleri Emel Çelebi ve Pelin Esmer katıldı.

Bugüne dek fiilen uygulanmasa bile söz konusu yönetmeliğin 2004’ten bu yana festivaller ve sinemacılar için büyük bir sıkıntı olduğunu belirten Tan, yönetmeliğin değişmesi için daha önce de görüşmelerde bulunduklarını söyledi. Tan, ayrıca, “Bu belge aslında uygulanmayan ya da istenilen zaman uygulanan bir kanunun film gösterimlerinde demokrasinin kılıcı gibi festivallerin üzerinde sallandırılmasıdır. Yasanın varlığını tüm festivaller biliyor ama biz filmleri gösterebilmeyi tercih ettiğimiz için yönetmeliklerimizde bu belgeyi talep etmiyoruz. Aslında bu, festivaller açısından durumu idare eden bir yaklaşım. Belki de durumu artık daha fazla idare etmememiz gerekiyor. Bu konuyla yüzleşerek mevcut yönetmeliklerin ve sinema kanununun değiştirilip tüm sektörü rahatlatacak değişikliklerin yapılması için hep beraber dayanışma içinde olmalıyız.” dedi.

Toplantıda, festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilmiş yapımların kayıt tescil belgesi almasını zorunlu tutan yönetmeliğin değişmesi, yerli ve yabancı filmler arasında gözetilen farklı uygulamanın kaldırılmasının sağlanması için tüm sektöre, festivallere, meslek birliklerine dayanışma içinde olma çağrısı yapıldı. Festival yönetimi, festivalde filmlerini göstermeme kararı alan film ekiplerini de gösterim saatlerinde sinema salonlarına gelerek, kendilerine ait olan bu süreyi bir tartışma alanına çevirmeye davet etti. Ayrıca bugün saat 15.30’da Atlas Sineması’nda sektördeki meslek birliklerinin ortak yapacağı bir basın toplantısı gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da dün konuyla ilgili bir yazılı açıklama yaparak, İKSV’yi suçladı. Bakanlık açıklamasında, “Söz konusu yazı festival yönetimine yeni gönderilmemiş olup, ilgili mevzuatın hükümlerinin hatırlatıldığı 9 Ocak 2014 tarihinde gönderilen genel bir bilgilendirme yazısıdır.” denildi. Bakanlık açıklamasında, “Ortada terör örgütü propagandasının söz konusu olması hiçbir şekilde temel demokratik değerlerle ve düşünce özgürlüğünün evrensel kriterleriyle bağdaşmayan bir durumdur. Bu noktada terör örgütü propagandası konusu da söz konusu vakfı ve festival yönetimini ilgilendirmektedir.” denildi.

Zeki Demirkubu: Sansürde seçim siyaseti etkili

Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Zeki Demirkubuz ise, “Bu ülke akıl dışı yanlarından ve topuğuna sıkarak kendini var ediyor. Birileri bu filmin programına bakıp gözden geçirdikten sonra Bakur filminin yasaklanmasına karar verilmiş. Seçim zamanlarının bunda çok büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum. Geçen günkü ülke içi çatışmaların, öldürülen katırların ve pek çok şeyin bunda etkisi olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder