14 Nisan 2015 Salı

Bedri Rahmi ve çağdaşı aynı sergide

Bedri Rahmi Eyüboğlu ile Amerikalı Romare Bearden birbirinin çağdaşı ve Odysseus izinde kendi geçmişlerinde yolculuğa çıkan iki sanatçı. 1911’de dünyanın farklı coğrafyalarında dünyaya gelen, 1950’lerde kariyerlerinin en verimli döneminde Paris’te Matisse ile Picasso’nun işlerinden beslenen ikili, yolları hiç kesişmese de benzer arayışların peşinde unutulmaz eserler üretti.

Bearden, Homeros’un Odysseus Destanı üzerinden evrensel bir Afro-Amerikan kimliği kurgularken, Mavi Anadoluculuk akımından esinlenen Eyüboğlu, yaşadığı topraklar üzerinde iz bırakmış bütün medeniyetleri kucaklayan yeni bir Anadolu kimliğinin izini sürdü. Caz ustası Bearden, resimlerinde müziğin ritminden ilham alırken, Eyüboğlu Anadolu halk ozanlarını resimlerine sıkça konu etti.

Bu ikiliyi bir araya getirmek Columbia Üniversitesi Zora Neale Hurston İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Profesörü Dr. Robert G. O’Meally ile Columbia Global Centers | Turkey ve Columbia Üniversitesi doktor adayı Merve Tezcanlı İspahani’nin aklına geldi. İki akademisyen küratörlüğünde 16 Nisan’da açılacak serginin adı ‘Mavi Seyyahlar: Romare Bearden ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Sanatı’. İstiklal Caddesi’ndeki Sismanoglio Megaro’da 17 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek sergide; Bearden’ın Siyahi bir Odysseus isimli çalışmalarına Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun aile koleksiyonunda yer alan Torun, Seni Düşünürken, Baltabaş Kemençeci, Kağnı, Ana ve Çoban, Âşık Veysel, Saz Çalan ve Yavuz Geliyor Yavuz gibi eserleri eşlik edecek. (0212 244 9335)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder