6 Nisan 2015 Pazartesi

İlhan Berk’in 51 deseni ilk kez sergileniyor

2008’de kaybettiğimiz şair İlhan Berk’in 51 deseni Ankara Galeri Nev’de ilk kez sergileniyor. ‘Eğri Çizgi’ adlı sergide, şairin kitaplarını düzeltirken, okurken veya yazarken çizdiği şiirli, notlu desenlerinin yanı sıra el yazısıyla yazdığı, çok sevilen iki şiiri de yer alıyor. Serginin iki önemli özelliği daha bulunuyor.

“Yeryüzü, bu en büyük kitap, hep yazılmalıdır.” diyen ve hep yazan İlhan Berk, 2008 yılında hayatını kaybetti. 19 yaşında ilk şiir kitabı Güneşi Yakanların Selâmı’nı yayınladı. 90 yıllık hayatına 26 şiir kitabı ve şiir üzerine sayısız yazı sığdırdı. Arthur Rimbaud ve Ezra Pound başta olmak üzere şiir çevirileri yaptı. ‘Şiir ekseni’nden pek ayrılmadı. Ancak İlhan Berk’in bir özelliği daha vardı. Şiir defterlerinin, okuduğu ya da düzelttiği kitapların boşluklarını, sağını solunu ‘eğri çizgilerle’ donatıyordu. Usta şair, bir nevi çizgilerle yeni şiirler yazıyordu! Bu çizgiler onu hem eğlendiriyor, sıkılmasını engelliyordu hem de içinde sakladığı ‘ressamı’ dışa vuruyordu. Berk’in çizgilerinin yer aldığı eserlerin bir kısmı oğlu Ahmet Berk tarafından derlenip toparlandı ve 3 Nisan’dan itibaren Ankara’da Galeri Nev’de sergilenmeye başlandı.

‘Eğri Çizgi’ adlı serginin iki önemli özelliği daha bulunuyor. İlki, İlhan Berk, ilk şiirlerini 1935 yılında Manisa Halkevi’nin dergisi Uyanış’ta yayımlıyor. Yani bu sergi, şairin ilk şiirlerinin yayımlanmasının sekseninci yıldönümüne bir armağan. İkincisi ise 2018, İlhan Berk’in 100. doğum yılı. Eğri Çizgi, Berk’in yüzüncü yaşı için gerçekleştirilecek etkinliklerin ilk adımı.

Galeri Nev’deki sergi, muhtelif coğrafyalar (Deniz, Vadi, Orman, Irmak), kentler (İstanbul, Halikarnassos, Roma, İskenderiye) ve anlar (Kış, Kasım, Cumartesi, Şimdi) üzerine, pek çoğu okurları tarafından iyi bilinen şiir sayfalarından oluşuyor. Sayfalar, şairin küçük notları, lekeleri ve minik çizgileriyle dolu. Sergide ayrıca ‘Üç Kez Seni Seviyorum Diye Uyandım’ ve ‘Günlük İşlerdenmiş Gibi Ölüm’ adlı iki şiiri de sanatçının el yazısıyla ilk kez sergileniyor.

‘Eserlerin satılma ihtimali beni korkutuyor’

İlhan Berk’in oğlu Ahmet Berk, sergideki eserlerin büyük bir bölümünün ilk kez gün yüzüne çıktığını belirtiyor. Ahmet Berk, “Buradaki birçok eser yeni çerçevelendi. Bunları babamın dosyaları arasında çıkardık. En az bir bu kadar evde var. Babamın resim yapayım diye bir amacı yoktu. Bu sergi onun sayfaları okurken, düzeltirken, çizdiği şeylerin toplu hali. Eserler arasında ilk şiire başladığı dönemden kalanlar da var, çok eski kitaplardan desenler de var, yakın zamanda çıkmış olanlar da.” diyor. Bazı eserlerin babasının vefatından sonra ilk kez satıldığını da hatırlatan Berk, şöyle devam ediyor: “Doğrusu gönlüm satılmamalarından yana. Bu sergiyi mutlulukla geziyorum ama maalesef satılma ihtimalleri beni korkutuyor. Dilerim hiçbiri satılmaz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder